med nyfikenhet och förundran
Buss 144 mot Gullmarsplan

Buss 144 mot Gullmarsplan

Bussförarjobbet är ett trevligt jobb där man får kontakt med människor, det är ett jobb med ansvar, man sitter inte inne på ett kontor och arbetstiderna är många gånger varierande (något som jag personligen uppskattar). Att ratta en buss är faktiskt ganska roligt och inte alls så svårt som det kan se ut. När man fått rutin är det inte svårare än att köra en bil. Annorlunda, men inte svårare.

Att jobba som bussförare kan man göra på heltid men går lika bra att ha som deltidsjobb eller behovsanställd som komplement till annan sysselsättning. Det behöver inte heller vara ett karriärval för resten av livet. Många kör buss medan de studerar t ex. Det är en kompetens som aldrig är fel att ha.

Även om man är sysselsatt med annat jobb är det en trygghet att ha en arbetsmarknad med god tillgång på jobb som man när som helst kan gå tillbaka till. Ganska många förare jag känner har jobbat som bussförare och sedan jobbat med annat men sedan av olika skäl kommit tillbaka till yrket. En gång bussförare, alltid bussförare som någon sa.

Är det inte stressigt då? Jo, om man har dålig stresstålighet och fel inställning kan det vara väldigt stressigt. Om man däremot ser trafiksituationen som något man faktiskt inte riktigt kan påverka utan bara hantera på bästa sätt med en professionell inställning så behöver det inte vara särskilt stressande. Man kommer inte snabbare fram genom köerna bara för att man hetsar. Att köra ikapp en tidtabell är i stort sett omöjligt. Och av alla ombord på bussen är man ju faktiskt den ende som inte ska någonstans. Som bussförare är man redan på jobbet och ska inte riktigt någonstans oavsett om man rullar fram på en tom motorväg i 90 km/h eller om man sitter fast i kö på Essingeleden.

Jag har träffat flera förare som haft “karriärjobb” i andra branscher men börjat jobba som bussförare eftersom man upplever det som mindre stressande. Arbetstiderna är noga reglerade, faktiskt t o m reglerade i lag vilket gör att man inte kan jobba hur mycket som helst och risken för utbrändhet som bussförare är relativt liten.

Arbetsmarknaden för bussförare är väldigt god. Dels är det ju så att när det blir lågkonjunktur och arbetslösheten ökar så är det fler som åker buss och det innebär mer jobb för bussförare. Ur ett statistiskt perspektiv så är det dessutom så att närmare 90% av de som innehar körkort för buss idag går i pension inom 15-20 år. Det är redan idag ett stort behov av bussförare och det kommer att öka.

Så vill du ge dig in i en ljus arbetsmarknad med många möjligheter till jobb så är bussförarjobbet en klar kandidat. Läs mer om att bli bussförare på bussforare.nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Annons
Instagram
Something is wrong.
Instagram token error.

sm0rgm

Follow
Hämta fler

© Copyright 2024 Stefan Helander