med nyfikenhet och förundran

Anytones DMR-apparater AT-D878UV och mobilstationen AT-D578UV har en funktion som kallas roaming. Med den kan radion automatiskt välja repeater åt dig när du färdas genom landet. Det är en god hjälp, särskilt om man färdas i områden där man inte har lokalkännedom om repeatrarnas täckningsområden. Med roamingfunktionen slipper man stega sig igenom repeater för repater för att prova vilken man når. Det är dessutom en funktion som ger ökad trafiksäkerhet eftersom man kan ägna mer tid åt vägen och mindre tid åt att knappa på radion.

Vad är roaming inte

Jag kanske ska börja med at berätta vad roaming inte är. Begreppet roaming för tankarna osökt till mobiltelefonen som med hjälp av roamingteknik kan flytta telefonen, under pågående samtal helt sömlöst från basstation till basstation. Så fungerar inte roaming i Anytone. Ett mer beskrivande begrepp vore “automatisk repeaterväljare”. Vartefter du kör håller radion reda på om du fortfarande kan nå aktuell repeater och vid behov kan den byta till en annan repeater som du kan nå. Om radion “roamar” och byter repeater under pågående QSO så kopplar den inte upp den talgrupp du pratade i när den byter repeater så det får du själv göra. Roamingprocessen tar ett antal sekunder att genomföra och under den tiden kan du varken höra eller tala i talgruppen. Om du använder roaming under pågående QSO, vänta ett par sekunder efter att radion bytt repeater så att du är säker på att det inte redan pågår ett annat QSO på den repeater du bytte till.

Roaming fungerar bara på digitala DMR-kanaler och kan inte användas för att hitta bästa analoga repeater åt dig.

Roamingzoner

Precis som att kanalerna i kodpluggen är indelade i zoner så har man också kanalerna för roaming indelade i roamingzoner. I SM0RUX/Pontus kodplugg (som underhålls av mig) för Anytone så finns roamingzoner för varje distrikt i Sverige. När man passerar in i ett nytt distrikt behöver man då både byta zone, som är avsett för manuellt kanalval och roamingzone som används vid roaming. Zone byter du enklast med upp- och nedknappen på AT-D878UV och pilknapparna på mikrofonen på AT-D578UV. Roamingzone byter du via MENU -> Roaming -> Roaming Zone -> välj önskad Zone -> Select Zone (näst längst ner i listan). Tänk på att menyvalet Roaming bara är synligt om radion står på en digital kanal.

Du måste stå på en digital kanal för att Roaming ska vara tillgängligt under Menu, i detta fall har jag ställt radion på “Botkyrka 2” som är en digital DMR-kanal.

Manuell roaming

Om man är stationär så kanske man bara behöver göra en manuell roaming för att hitta bästa repeater, t ex när du anlänt till hotellrummet i en ny stad och vill hitta en repeater. Radion kommer då inte kontinuerligt att testa om man når repeatern (vilket förbrukar batteri). Manuell roaming gör man genom att gå till MENU -> Roaming -> One time roaming. Du måste förstås ha valt Roaming Zone för det distrikt du befinner dig i enligt förra avsnittet ovan. Om texten “Search Success” visas har radion hittat en repeater som kan nås och vald repeater visas i displayen.

Radion söker efter en repeater

Automatisk roaming

Under färd är det ganska praktiskt att aktivera automatisk roaming. Radion kontrollerar då regelbundet att repeatern kan nås och vid behov så byter den. T ex så kan jag på detta sätt köra från Strömstad i norra Bohuslän igenom hela SM6-land, via Göteborg ända ner till Helsingborg utan att manuellt behöva byta repeater en enda gång. (Helsingborg ligger ju förvisso i SM7-land men repeatern på Hallandsås täcker både södra delen av SM6 och nordvästra SM7).

Min radio är inställd för att kontrollera om repeatern kan nås var 3:e minut (MENU -> Roaming -> Auto roaming -> Fixed Time Set -> 3 min). Sedan startar jag roaming med MENU -> Roaming -> Auto Roaming -> On.

Start av auto roaming

Autoroaming indikeras av ett “R” överst i displayen. Om R visas i röd färg har radion inte hittat en kanal via autoroaming, antingen p g a det inte går att nå någon repeater i vald roamingzone eller att radion ännu inte hunnit börja roamingen. När radion hittat en repeater som kan nås växlar R till grönt.

Repeatern “Johanneshov” vald via automatisk roaming vilket indikeras av ett grönt “R”

Snabbknapp för manuell roaming

Det kan vara ganska praktiskt att ha manuell roaming (“One Time Roaming”) på en snabbknapp på radion. Även om man har automatiskt roaming aktiverat så kan man under pågående QSO uppleva att man kommer i utkanten av repeaterns täckningsområde men att autoroamingen, som kontrollerar var 3:e minut ännu inte bytt repeater. Jag har därför på min AT-D878UV programmerat “Roaming” på PF3 long (knappen uppe på radion intill antennen) och på min AT-D578UV har jag lagt detta på P5 long. Inställningarna för snabbknapparna hittar du i MENU -> Settings -> Radio Set -> Key Func.

PF3 för manuell roaming på Anytone AT-D878UV

Snabbknappen kan också användas för manuell roaming om automatiskt roaming är avstängt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Annons
Instagram
Something is wrong.
Instagram token error.

sm0rgm

Follow
Hämta fler

© Copyright 2024 Stefan Helander