med nyfikenhet och förundran

Jag minns när jag första gången fick tipset av en vän att det nu fanns ett program som gjorde att jag kunde besöka hemsidor utan att behöva se dessa eländiga annonser. Fantastiskt tyckte jag då.

Idag använder jag faktiskt inte adblocker eller något liknande. En del ligger i att jag vant mig vid annonser på hemsidor och jag kan utan ansträngning se relevant information kring det sidan handlar om utan att annonserna runt dem stör mig nämnvärt.

Men jag har också insett att det finns en annan aspekt. Gratis är ju gott och med Internet har vi vant oss vid att man kan få både information och tjänster utan att betala för det. Den som tillhandahåller detta har kanske annonserna som enda inkomstkälla och utan dem skulle kanske informationen eller tjänsten kosta pengar eller inte vara tillgänglig alls.

Att det visas annonser är alltså det som gör att jag nu kan få ta del av informationen eller nyttja tjänsten utan att betala för det. Att blockera annonserna innebär ju då att jag bara plockar russinen ur kakan. Om jag nu vill att tjänsten ska fortsätta finnas så tycker jag det är en god ide att de får visas och är det en annons som intresserar mig kanske jag till och med klickar på den.

Idag är dessutom annonsnätverken, t ex Google Adsense, intelligenta och visar annonser som bör kunna intressera mig, baserat på t ex mina tidigare sökningar på Google. Borta är den tid så man blint matades med annonser som inte ens var relevanta för mig. Det är ju nu faktiskt inte så dumt att om jag tidigare letat efter en resa till Thailand så visas annonser som handlar om resor och vem vet, jag kanske till och med ser en annons med ett bra erbjudande om en resa.

Och har du svårt att hitta på en bra present till din närmaste? Låna hans/hennes dator och surfa runt och håll ögonen på vilka annonser som visas så har du snart en bra bild av vad som skulle kunna bli en perfekt gåva 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Annons
Instagram
Something is wrong.
Instagram token error.

sm0rgm

Follow
Hämta fler

© Copyright 2024 Stefan Helander