med nyfikenhet och förundran
Klarstein biggie digital

Klarstein biggie digital

Drömmen är förstås ett bryggverk, vilket ger en hel del fler möjligheter i bryggprocessen. Nu ska man dock ha klart för sig att ett bryggverk inte är en “bakmaskin” där man häller i ingridienser och ut kommer färdig öl helt automatiskt i andra änden av maskinen. För att använda ett bryggverk så måste man förstå och kunna själva bryggprocessen. Liksom det faktum att du äger en hammare gör inte automatiskt att du kan bygga ett hus. Det är ett verktyg.

Nu ligger bryggverk ofta en bit upp i prisklass och i nuläget rymmer min ölbryggningsbudget inte riktigt ett sådant så jag har hittills bryggt i en 10-liters IKEA-gryta med BIAB. På Ebay sprang jag dock på Klarstein Biggie digital som är en konserveringsgryta på 27 liter, 2000 watt effekt, med timer och inställbar temperatur. Denna måste fungera utmärkt att brygga öl i tänkte jag.

Sagt och gjort, beställning lades via Ebay på en Klarstein Biggie digital från ett företag i Belgien. Priset ca 1500 SEK för en ny, oanvänd gryta i förpackning, inklusive frakt. Tappkranen i plast byttes ut mot en kulventil i rostfritt stål med anslutning för 10 mm slang. På insidan i grytan monterades ett bazooka-filter och den medföljande falskbotten fick modifieras lite (se modifiering 1 nedan).

För att få ett rullande vörtkok gick det dock inte att ställa termostaten på 100 grader eftersom värmaren då omväxlande slog av och på varvid koket avtog tills den slog på igen. Istället ställde jag temperaturen på “oändlig” och därmed får man inte heller någon timerfunktion men i gengäld ett konstant rullande vörtkok.

Vid den första bryggningen fick jag problem med att överhettningsskyddet slog av ett antal gånger under vörtkoket, så detta kopplade jag ur innan nästa bryggning. Med den urkopplad bör man inte lämna den oövervakad eftersom överhettningsskyddet är en säkring mot brand, om den ordinarie temperaturstyrningen skulle sättas ur funktion. Jag har tydligt märkt grytan med att detta är urkopplat, om den någon gång skulle hamna i någon annans händer. Se modifiering 2 nedan.

Min idé att använda Klarstein Biggie digital för ölbryggning var visst inte helt fel. Brewferm säljer den nu under eget märke med en annan tappkran. I övrigt ser produkten identisk ut. Problemet med överhettningsskyddet verkar de ha adresserat genom att uppmana om att man ska röra i mäsken under mäskningen.

Vörtkylare (immersion wort chiller)

Vörtkylare (immersion wort chiller)

När jag tidigare bryggde i en 10-litersgryta från IKEA så kylde jag vörten genom att helt enkelt sätta ner hela grytan i diskhon som jag fyllt med iskallt vatten och ett 10-tal kylklampar. Med Klarstein-grytan är ju detta inte möjligt så för kylningen inhandlades en vörtkylare (immersion wort chiller) via Ebay. Den kopplas till vattenkranen och med ett lagom flöde kyler den vörten på 15-20 minuter. Se bara upp med att det första kylvattnet som kommer ur kylaren kan vara mycket hett.

Modifiering 1 av Klarstein Biggie digital – Kulventil

Det tog en del research att hitta kulventil, övergångar och bazooka-filter på Ebay och kräver lite händighet eftersom det befintliga hålet för tappkranen måste borras upp några mm med en konisk borr (ta det försiktigt så du inte borrar för stort hål). Vill du slippa besväret med att modifiera den själv, överväg istället att köpa den som Brewferm säljer.

För modifieringen behövs:

Den vita falskbotten i plast som följde med Klarstein biggie digital var jag tvungen att modifera, d v s klippa upp en “tårtbit” i för att ge plats åt bazooka-filtret.

Modifiering 2 av Klarstein Biggie digital – Urkoppling av överhettningsskydd

OBS!

  • Du gör modifieringen på egen risk. Att koppla ur överhettningsskyddet innebär potentiell brandfara!
  • Du modifierar delar som har med 230 volt AC att göra. Har du inte kompetensen för att arbeta med el – låt bli.
  • Innan du börjar, se till att utrustningen är bortkopplad från elnätet.

2 Responses to Att använda Klarstein Biggie digital för ölbryggning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Annons
Instagram
Something is wrong.
Instagram token error.

sm0rgm

Follow
Hämta fler

© Copyright 2024 Stefan Helander