med nyfikenhet och förundran
Brouwerij 't IJ

Brouwerij ‘t IJ

Vid ett besök i Amsterdam är ett besök på Brouwerij ‘t IJ ett måste om man inte varit där förut och dessutom har en fäbless för öl, i synnerhet god belgisk och holländsk sådan. Alla Brouwerij ‘t IJ:s sorter är opastöriserade och ofiltrerade.

Deras provlokal, eller pub, där sorterna kan avsmakas per kran i bryggerimiljö, ligger på Funenkade 7 i Amsterdam och har öppet alla dagar mellan kl 14.00-20.00 (i skrivande stund – kontrollera öppettiderna på deras hemsida innan ditt besök). En vägbeskrivning för att köra bil dit känns överflödig. Man tar sig från centralstationen med busslinje 22 mot Indische Buurt och kliver av vid Oostenburgerstraat. Ta sikte på den stora kvarnen. Ett alternativ är att promenera vilket från Amsterdam Centraal tar 30-40 minuter beroende på tempo.

Livet är enligt min mening för kort för medioker öl. Personligen föredrar jag kvalitet framför kvantitet. På Brouwerij ‘t IJ kan man få kvalitet i kvantitet direkt från tappkran om man så önskar. Dessutom till ett fullständigt fantastiskt pris, med svenska mått mätt – €2.70.

Redan kl 16 en fredag eftermiddag var det tjockt med folk så sittplats, i alla fall inomhus, var inte att tänka på så vi fann en bit bardisk att hänga vid. Ett faktum som man är medveten om på Brouwerij ‘t IJ eftersom man skriver “come early or make friends” på sin hemsida.

Zatte och IJwit

Zatte och IJwit

En av mina favoriter är Brouwerij ‘t IJ:s Columbus men idag ville jag prova något jag inte hade smakat förut. Jag valde en Zatte som är en biologisk trippel som är bryggd enligt Belgisk tradition medan min fru valde en IJwit som är en veteöl. Jag tänker inte ge mig in i någon form av kulinarisk recension utan sammanfattar mitt omdöme för de båda med “fucking lekker”.

Den som vill köpa dessa produkter på det svenska Systembolaget göre sig dessvärre icke besvär, de existerar inte i sortimentet.

Efter besöket promenerade vi vidare och passerade Heineken experience, utan att gå in. Visst producerar Heineken en god lager men i min smak alltför mainstream och intetsägande. Med tanke på mängden besökare, som var långt fler än i den välfyllda lokalen på Brouwerij ‘t IJ, kan man dra slutsatsen att inte alla delar min åsikt på den punkten.

Leverantör av medioker öl

Leverantör av medioker öl

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Annons
Instagram
Something is wrong.
Instagram token error.

sm0rgm

Follow
Hämta fler

© Copyright 2024 Stefan Helander