med nyfikenhet och förundran

Så styr vi kosan från Strasbourg mot Apt i provence. En resa på ca 70 mil. I Frankrike har man vägtullar (peage) som kostar oss ca 50 euro för dagens etapp. Men vilka vägar jämfört med autobahn! Man kan verkligen se vad pengarna går till här. Dessutom är trafiktempot mycket lugnare eftersom maxhastigheten är 130 km/h. Den fria farten på vissa sträckor i Tyskland gör tempot hetsigt med stora skillnader i hur fort fordonen kör. Apropå vägtullarna i Frankrike, det går normalt bra att betala med såväl kort som kontanter. Mitt mastercard accepterades dock inte så det var tur att jag hade ett annat kort med visa på.

Under dagen stiger temperaturen ytterligare och utanför Lyon toppar vi dagens notering med +36 grader. Vi passerar Lyon vid 16.30 fredag eftermiddag vilket innebär rusningstrafik så det tar närmare 2 timmar att köa oss förbi Lyon på motorvägen.

Registreringsnummer på bilar som kör för fort

Registreringsnummer på bilar som kör för fort

Söder om Lyon, när trafiken lossnat, ser jag plötsligt mitt eget registreringsnummer tillsammans med texten “för fort” (på franska som jag inte förstår men min fru översätter) på en elektronisk skylt som sitter på en portal över vägen. Ett effektivt sätt att få trafikanter att sänka hasigheten. Jag kollade senare passagen på min dashcam och jag hade kört 114 km/h på en 110-sträcka så marginalen är inte så stor.

Vi ankommer till ett fantastiskt vackert område kring Apt i provence. Incheckning på hotellet och sedan ned på byn för middag. Sallad cote d’azur för min del och ceasarsallad för Jannemieke och Daniel. eftersom vi tillbringat största delen av tiden stillasittande idag är det ingen av oss som behöver en bastant middag. Inte helt oväntat i en liten by på landet kunde man inte betala med kort på restaurangen men en bankomat låg 5 meter bort så vi slapp diska.

Dagens etapp blev 754 km.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Annons
Instagram
Something is wrong.
Instagram token error.

sm0rgm

Follow
Hämta fler

© Copyright 2024 Stefan Helander