med nyfikenhet och förundran

Efter att min Toyota Prius hade stått parkerad oanvänd i ca 9 dagar så visade det sig att 12-voltbatteriet var helt dött. Nu används detta batteri bara för att driva belysning, lås och styrsystem. Bensinmotorn startas av elmotorn och för detta används hybridbatterierna. Men utan styrsystem så går ju bilen ändå inte att starta.

För att ladda 12-voltbatteriet, som sitter på höger sida bak i bagageutrymmet så var jag tvungen att lossa minuspolen till batteriet. När jag anslöt batteriladdaren med batteriet anslutet till bilen och spänningen steg så vaknade alla system till liv vilket resulterade i att bilen drog så mycket ström att min laddare slog ifrån. Observera att på batteriet står att laddning får ske med högst 4.2A i 10 timmar.

Efter en natts laddning så kopplade jag ur laddaren och skruvade tillbaka minuspolen på batteriet. Nu vaknade bilens system villigt till liv och den startade också som den skulle.

Nu började jakten på vad som orsakat att batteriet laddats ur. Ingen av lamporna i kupén var på. Inte heller har någon dörr stått på glänt. Så någon orsak i själva bilen till detta stod inte att finna.

Däremot visade det sig att batteriet till nyckeln också hade tagit slut, vilket var lite märkligt eftersom jag bytte det för ca 6 månader sedan och det brukar räcka längre.  Det är också ett lite märkligt sammanträffande att både batteriet i bilen och i nyckeln var urladdade samtidigt.

Nyckeln hade legat inne i huset där bilen stått parkerad utanför. En gissning är att nyckeln och bilen har “hört” varandras radiosignal och därmed stått och pratat med varandra till dess batteriet var slut.

Toyota Prius keyless

Toyota Prius keyless avstängningsknapp

Så därför har jag nu stängt av bilens keyless-funktion genom att trycka in “KEY”-knappen som sitter under ratten. Det medför också att bilen inte går att stjäla med en räckviddsförlängare (som innebär att bilen kan öppnas av obehöriga även om nycklarna ligger inne i huset).

Nackdelen är att jag måste trycka på knappen på nyckeln varje gång jag vill låsa upp eller låsa bilen men den “obekvämligheten” kan jag leva med.

2 Responses to Urladdat 12-voltbatteri på Toyota Prius

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Annons
Instagram
Something is wrong.
Instagram token error.

sm0rgm

Follow
Hämta fler

© Copyright 2024 Stefan Helander